Zelf energie opwekken door gebruik maken van de zon is de perfecte manier om uw woning duurzamer te maken. Zonne-energie kunt u opwekken door middel van zonnepanelen of met een zonneboiler.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ideaal voor het opwekken van elektriciteit. De PV-cellen in een zonnepaneel zet daglicht om in elektriciteit. Hiervoor hoeft de zon niet te schijnen, ook tijdens bewolkte dagen wordt er energie opgewekt. Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte energie in elektriciteit wordt omgezet. Deze electriciteit kunt u direct gebruiken. Ook is het mogelijk een deel op te slaan in een daarvoor bestemde accu of u kunt het teveel aan opgewekte elektriciteit teruggeven aan uw energieleverancier. Zonnepanelen zijn zowel op schuine als op platte daken te plaatsen. Wel is de ligging van het dak en of er schaduw is op het dak van belang. Hoe meer de zonnepanelen op het zuiden liggen, hoe meer rendement er te behalen valt. Zonnepanelen zijn uitermate geschikt in combinatie met een warmtepomp, waarbij u de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp zelf opwekt. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Het is dan ook een perfecte oplossing voor een duurzamere woning.

Opslag van elektriciteit

Het is mogelijk om een teveel aan opgewekte energie terug te geven aan het energienet. Maar het is ook mogelijk om de elektriciteit op te slaan in een accu. Hierbij wordt het teveel aan opgewekte elektriciteit opgeslagen in de accu, die vervolgens de elektriciteit weer afgeeft als de zonnepanelen geen energie meer opwekken, bijvoorbeeld in de avond/nacht. Indien uw zonnepanelen teveel energie opwekken en de accu vol is, zal de opgewekte elektriciteit alsnog aan het energienet worden afgegeven. Zo kunt u ook gebruik blijven maken van uw eigen opgewekte elektriciteit als het buiten donker is.

Zonneboiler

Een zonneboiler kunt u gebruiken om op een duurzame manier water te verwarmen. Een zonneboiler maakt gebruik van zonnecollectoren die de straling van de zon omzetten in een warme vloeistof. Deze vloeistof geeft zijn warmte via een warmtewisselaar af aan het water in het voorraadvat. Vanuit het voorraadvat stroomt het water naar de naverwarmer, bijvoorbeeld een cv-ketel, waar het water op de gewenste temperatuur wordt gebracht. De naverwarming zal met name in de winter nodig zijn.

Over het algemeen zorgt een zonneboiler voor warm water. Ook is het mogelijk om uw woning ermee te verwarmen, alleen heeft u dan wel meer dan één zonnecollector nodig en een groter voorraadvat. Daarbij werkt dit het beste gecombineerd met een lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de installatie, het gebruik of de aanleg van zonnepanelen of een zonneboiler, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons.

-->